Zöldhályog cikkek

cikkek gazdik számára

Amit tudni kell a zöldhályog betegségről

A következő cikkek a kutyákat és macskákat érintő zöldhályog megbetegedések részleteit vesszük sorra. Mit kell tudni a betegségről, hogyan és miért alakul ki, milyen kezelések és megoldások vannak, melyiknek mi az előnye és mi a hátránya? Mire számíthat Ön gazdiként, mit kell csinálnia kedvencével, milyen döntéseket kell meghoznia?
Ilyen és ehhez hasonló fontos kérdésekre adjuk meg a választ a következőkben.

Cikkek a zöldhályog szembetegségről

zöldhályogról általában

A zöldhályog általában – az alapok

A zöldhályog avagy a glaukóma (glaucoma) a szem belső nyomásának növekedése miatt kialakuló fájdalmas szembetegség, mely pár óra alatt vaksághoz vezethet.

zöldhályog fogalma

A zöldhályog fogalma és kialakulása

Mi a zöldhályog? Mit jelent pontosan ez a betegség, mikor beszéltünk róla?
Mit láthat a zöldhályogban szenvedő kutya/cica?

zöldhályog tünetei

A kutya zöldhályog tünetei

Mik a zöldhályog tünetei? Fájdalommal jár-e ez a betegség? Mit kell figyelni, milyen jelei vannak? Mennyi idő van állatorvoshoz vinni? Gyógyítható a betegség vagy csak kezelni lehet?

zöldhályog vizsgálata

A zöldhályog vizsgálata

Miért fontos a szemész szakorvosi vizsgálat zöldhályog gyanúja esetén? Hogy történik a szemnyomás mérése? Mi befolyásolhatja a mért szemnyomás értékét?

zöldhályog típusai

Csarnokzug és a zöldhályog típusai

A csarnokzug vizsgálata. (Gonioscopia). A zöldhályog típusai Az elsődleges (primaer) és a másodlagos (secundaer) zöldhályog. A veleszületett zöldhályogról mit kell tudni?

zöldhályog kezelés általános elvei

Zöldhályog kezelés általános elvei

A zöldhályog kezelésének általános elvei és a hirtelen jelentkező forma gyógyszeres kezelése Mi a teendő hirtelen jelentkező szemnyomás-emelkedés esetén?

zöldhályog gyógyszeres kezelése

A zöldhályog gyógyszeres kezelése

Az állatorvosi gyakorlatban használt szemcseppek. Xalatan, Travatan és Taflotan. Mit érdemes ezekről a szemcseppekről tudni?

zöldhályog szemészet impantátum

Zöldhályog sebészeti kezelése

A még látóképes szem sebészeti ellátása
A zöldhályog sebészeti kezelésének általános elvei. A még látóképes szem műtéti lehetőségei. Csarnokvíz elvezetésére szolgáló implantatum beültetése. A sugártest részleges roncsolásával történő szemnyomás csökkentés.

zöldhályog műtéti megoldása

Zöldhályog műtéti megoldása

A zöldhályog műtéti megoldása nem látóképes, és látóképessé már nem tehető szemek esetében
Injekciós kezelés. A sugártest részleges roncsolása. A szemgolyó végleges eltávolítása. A szemgolyóba helyezett protézis.

Foglaljon időpontot most!

Ha akár csak gyanakszik arra, hogy kedvencét ez a szembetegség sújtja, hívjon fel minket és kérjen egy időpontot a minél korábbi vizsgálathoz. Ha a szemnyomás hosszabb ideig fennáll, nagy eséllyel károsodni fognak a látásáért felelős szövetek és sejtek. 1-3 nap már elég ahhoz, hogy a látása véglegesen károsodjon.

A szeme (főleg este) időnként kipirul

Dörzsöli a szemét

Akár szorosan zárva tartja a szemét

Fájdalmas a szem érintése, finom megnyomása is

Az erek megvastagodnak, pupilla kitágul

Szemgolyó megnagyobbik, kidülled