A zöldhályog fogalma, kialakulása

Mi a zöldhályog?

A zöldhályog (glaucoma) fogalmán az állatorvosi gyakorlatban a szemnyomás emelkedését értjük.

Orvosi értelemben az ideghártya idegsejtjeinek progresszív pusztulását, valamint a látóidegfőből kiinduló látóidegrostok helyrehozhatatlan károsodását jelenti.

A betegség jelentős látásromlást eredményezhet, melynek végstádiuma a teljes vakság.

A látás mechanizmusa a következő: a bejövő fényingert az ideghártya receptorsejtjei veszik fel, elektromos ingerré alakítják, melyet a látóidegfőből a látóidegrostok közvetítenek az agy megfelelő látásközpontjába.

A szem részei
A szem részei

A normális szemnyomást a csarnokvíz termelése és elvezetése közötti egyensúly biztosítja.

A csarnokvizet a sugártest termeli. A keletkező csarnokvíz a hátsó csarnokból a pupillanyíláson keresztül jut az elülső csarnokba. Innen a csarnokzug speciális, kis csatornácskáin áthaladva hagyja el a szemet. Így távozik a csarnokvíz jelentős része.

Létezik egy másik elvezetési útvonal, ahol a sugártest állományán áthaladva jut ki a szemből a folyadék.

Amennyiben a csarnokvíz elvezetése valamely okból gátolt, felbomlik a termelés és elvezetés közti egyensúly, és a szemnyomás emelkedni kezd.

A csarnokvíz keringése
A csarnokvíz keringése

A csarnokvizet a sugártest (2) termeli. A folyadék a hátsó szemcsarnokból (1) a szivárványhártya (3) pupillanyílásán keresztül jut az elülső szemcsarnokba (5), ahol legnagyobb részben a csarnokzug (8-9) csatornácskáin keresztül vezetődik el.

A szemben a látásért felelős ideghártya alatt egy rendkívül sűrű érhálózat (érhártya) biztosítja a sejtek megfelelő oxigén és tápanyagellátását (oxigénigényük az agyszövet sejtjeinél is nagyobb). Ez a szövet, mint minden idegszövet, rendkívül érzékeny, oxigénhiányos állapotban gyorsan elpusztul, és sajnos, regenerációra képtelen.

A szem belsejében megemelkedett nyomás az ideghártyát az ínhártya kemény felületéhez préseli, elnyomva ezzel az alatta futó, rugalmas erek sokaságát. Az oxigén-, és tápanyaghiány így gyorsan kialakul.

A látóidegfő (az a terület, ahol a látóideg a szemet elhagyja) területén nincsen kemény ínhártya, így a megemelkedett szemnyomás ezt a területet hátrafelé tudja nyomni, egy kisebb gödröt képezve. Az itt kilépő idegrostok és erek ennek következtében szintén összenyomódnak, és idővel helyrehozhatatlanul károsodnak, feladatuk ellátására képtelenné válnak.

Mit láthat a zöldhályogban szenvedő kutya/cica?

kezdetben a látótér széli része esik ki
kezdetben a látótér széli része esik ki

A látás az idegsejtek, idegrostok károsodása miatt elkezd romlani. Kezdetben a látótér széli része esik ki, ún. csőlátást eredményezve. Ha az emelkedett szemnyomás hosszabb időn keresztül fennáll, vagy ha a szemnyomás extrém gyorsan, jelentős mértékben emelkedik, a látótér középső része is kiesik. Kialakul a teljes vakság, amely könnyen véglegessé is válhat.

Ezért fontos hangsúlyozni a mielőbbi szemvizsgálat szükségességét és a megfelelő kezelés elkezdésének a jelentőségét!

végül kialakul a teljes vakság
végül kialakul a teljes vakság

Kutyánk, cicánk nem tud szólni, hogy a látóterének széli részein már csak sötétséget lát. Ha a gazdi nem elég figyelmes, vagy a folyamat túl gyorsan zajlik le, már csak a teljesen megvakult stádiumban találkozunk a beteggel. Ilyenkor versenyt kell futni az idővel, hogy a szem látóképességét vissza tudjuk adni.

Sajnos, sok esetben már olyan későn kerül szakemberhez a beteg, hogy a látás megmentésére irányuló bármely próbálkozás esélytelenné válik.


A Magyar Állatorvosi Kamara szigorította a szemészeti szakrendelés feltételeit. Csak az az állatorvos végezhet szemészeti szakrendelést, aki mind felszereltségben, mind szakmai felkészültségben megfelel a szigorú követelményeknek. Rendelőnk 2021-ben teljesítette a szükséges tárgyi és személyi feltételeket, így megkaptuk az engedélyt szemészeti szakrendelés végzésére. Erről bővebben itt is olvashat.