A zöldhályog műtéti megoldása nem látóképes, és látóképessé már nem tehető szemek esetében

Az alkalmazott műtéti technika megválasztása ettől kezdve már a tulajdonos „kozmetikai” elvárásain múlik. Kedvencünk szemszögéből a fájdalom megszűntetése az egyetlen lényeges szempont.

Injekciós kezelés

A szemgolyó belsejébe juttatott injekció
A szemgolyó belsejébe juttatott injekció

Az egyik lehetőség a szemgolyóba juttatott olyan injekció, mely a sugártestre toxikus.

Nem minden esetben vezet megfelelő eredményre, illetve gyakori szövődmény, hogy a szemgolyó kis méretűre zsugorodik. A túlzottan apró méretűvé vált szem folyamatos gyulladást tart fenn, melynek ekkor már az egyedüli műtéti megoldása a szemgolyó végleges eltávolítása lehet.

A sugártest részleges roncsolása

A csarnokvíz termeléséért felelős sugártestet részlegesen elroncsoljuk, ezáltal csökkentjük a szemnyomást.

Ennek kétféle műszeres lehetősége van.

Az egyik lehetőség a sugártest mélyfagyasztással történő roncsolása, a másik esetben pedig lézerrel lehet kiváltani a sugártest pusztulását.

A beavatkozások előnye, hogy

  • a területet előzetesen nem kell sebészileg előkészíteni, az ép ínhártyán keresztül végezhető a műtét.
  • A másik előny a kezelések szükség szerinti ismételhetősége.

A hátrányuk, hogy nehéz megbecsülni a roncsolni kívánt terület nagyságát. Nem megfelelő sugártest pusztulásnál az emelkedett szemnyomás megmarad, túl nagy mértékű roncsolás viszont a szemgolyó zsugorodását okozhatja. Kialakulhat ezen kívül a szaruhártya gyulladása, fekélyesedése, illetve belső szemgyulladás is.

A szemgolyó végleges eltávolítása

Szemgolyó végleges eltávolítása kutyánál
Szemgolyó végleges eltávolítása kutyánál

A szemgolyó végleges eltávolítása a gyakorlatban a legegyszerűbb, leghatékonyabb, legkevesebb szövődménnyel járó műtéti megoldás.

Szemgolyó eltávolítása macskánál
Szemgolyó eltávolítása macskánál

A jobb kozmetikai hatás kedvéért, különösen a nagyobb szemgödörrel rendelkező fajták esetében, egy megfelelő méretű szilikon golyó (protézis) tehető a szemgolyó helyére a szemüregbe. (Ez kis mértékben, de növelheti a fertőzés veszélyét.)

A szemgolyóba helyezett protézis

A műtét feltáró metszése
A műtét feltáró metszése

Kozmetikailag a legszebb megoldást az ún. „intrascleral protézis” behelyezése jelentheti.

A műtét során a szem külső burka: a szaruhártya és az ínhártya megmarad. A szem belsejéből minden szövet eltávolításra kerül. A megfelelő méretű szilikon golyót ebbe az üres szemgolyóba helyezzük bele, és az ínhártyát varratokkal zárjuk.

Kutyaszem a protézis behelyezése után
Kutyaszem a protézis behelyezése után

Természetesen, ezzel a protetizált szemmel sem lát az állat.

Előnye, hogy különösen a sötétbarna szemű kutyák esetében szinte teljesen úgy néz ki, mint egy egészséges szem.

A spániel jobb szemgolyójába protézist helyeztek
A spániel jobb szemgolyójába protézist helyeztek

Hátránya a műtét utáni pár napig tartó igen jelentős fájdalom. Kialakulhat ezen felül a szaruhártya gyulladása, fekélyesedése, fertőzés, vagy akár szárazszem betegség is.

Macskáknál ez a műtét a szivárványhártya világosabb színe miatt egyelőre esztétikailag még nem megfelelő látványt eredményez.

Összegzés

Mind magát a zöldhályogot, mind a folyamatos belső szemgyulladások miatt kialakult emelkedett szemnyomást a szem belsejében fejlődő daganat is okozhatja. Ritkán előfordulhat, hogy ez semmilyen műszerrel nem látható. Ezért fontos minden eltávolított szemgolyó, illetve a protézis behelyezése előtt eltávolított belső szövet kórszövettani vizsgálata.

A fentiekből látszik, mennyire bonyolult, odafigyelést igénylő a zöldhályog okainak felismerése, megfelelő kezelése, a végleges vakság elkerülése.

Kedvencünk későbbi életminősége szempontjából elengedhetetlen, hogy mielőbb szemész szakorvoshoz forduljunk, és értékes időveszteség nélkül kezdődhessen a megfelelő, szakszerű kezelés.


A Magyar Állatorvosi Kamara szigorította a szemészeti szakrendelés feltételeit. Csak az az állatorvos végezhet szemészeti szakrendelést, aki mind felszereltségben, mind szakmai felkészültségben megfelel a szigorú követelményeknek. Rendelőnk 2021-ben teljesítette a szükséges tárgyi és személyi feltételeket, így megkaptuk az engedélyt szemészeti szakrendelés végzésére. Erről bővebben itt is olvashat.