Kutyák zöldhályog megbetegedéséről általában

A zöldhályog vagy más néven glaukóma (glaucoma) a szem belső nyomásának növekedése miatt kialakuló szembetegség.

Emberekben szerencsére legtöbbször a betegségnek az úgynevezett „nyílt zugú” formája alakul ki, amikor a nyomásfokozódás általában nagyon lassan halad előre, gyógyszerekkel évekig, évtizedekig rendben tartható.

Heveny zöldhályog kutyánál
Heveny zöldhályog kutyánál

Ezzel szemben kutyákban és egyes macskafajtákban a „zárt zugú” glaukóma kialakulása jellemző, amikor a szemnyomás növekedése hirtelen, drasztikus mértékben emelkedik, mely hatékony sürgősségi szemészeti kezelés nélkül az érintett szem vakságát okozhatja akár néhány óra alatt is.

Dr. Lévai Péter szemészeti vizsgálat közben
Dr. Lévai Péter szemészeti vizsgálat közben

A szem belsejében folyamatosan termelődik a csarnokvíz és folyamatosan, hasonló ütemben vezetődik el onnan, ezáltal a szem belsejében található folyadék mennyisége és így a belső nyomása is szűk határok között mozog. Ha ez az egyensúly felborul, az elfolyás zavart szenved, egyre több folyadék halmozódik fel és a szemnyomás megnő. Az egységnyi idő alatt elfolyni képes folyadék mennyisége a betegség előrehaladtával sajnos folyamatosan és megállíthatatlanul csökken.

Eleinte a nyomás alacsony szinten tartható szemcseppek, esetleg tabletták alkalmazásával, majd újabb gyógyszerek és gyakoribb adagolás szükséges, míg végül műtétre, műtétekre lesz szükség ahhoz, hogy a szem látóképességét minél tovább megőrizhessük.

A zöldhályog kezelése a látás minél hosszabb ideig való megóvásán túl azért is nagyon fontos, mert a szem nyomásának növekedése általában jelentős fájdalmat okoz az állatnak. Ez a fájdalom a heveny szakaszban különösen kifejezett lehet, az állat hunyorog, szemét dörzsöli, a migrénszerű fejfájás olyan erejű is lehet, hogy hányingert, hányást okozhat.

Idültebb esetben a tünetek nem mindig ilyen látványosak, de a folyamatos tompa, fejfájásszerű érzéstől a kutya kedvetlen, étvágytalan, egész nap alszik, olyan mintha hirtelen megöregedett volna.

Az, hogy ezt a viselkedésváltozást a szemfájdalom okozza, sokszor csak azután tudatosodik az állat gazdájában, miután hatékony kezeléssel a glaukóma tüneteit megszüntettük és a kutya ismét „megfiatalodik”, jó kedvű, jó étvágyú, aktív viselkedésű lesz…

A zöldhályog okáról, kialakulásáról, tüneteiről, gyógyszeres és műtéti kezelési lehetőségekről igyekeztünk egy kisebb összeállítást készíteni a kutya- és macskatartók számára ezen honlap keretein belül, azzal a céllal, hogy minél jobban megismerjék és minél hamarabb felismerjék a betegséget.

A látás megóvása érdekében ugyanis a legfontosabb tényező az idő, hogy lehetőleg néhány óra alatt, a tünetek jelentkezésétől, szemész állatorvoshoz kerüljön a beteg.


A Magyar Állatorvosi Kamara szigorította a szemészeti szakrendelés feltételeit. Csak az az állatorvos végezhet szemészeti szakrendelést, aki mind felszereltségben, mind szakmai felkészültségben megfelel a szigorú követelményeknek. Rendelőnk 2021-ben teljesítette a szükséges tárgyi és személyi feltételeket, így megkaptuk az engedélyt szemészeti szakrendelés végzésére. Erről bővebben itt is olvashat.