A zöldhályog tünetei

Mik a zöldhályog tünetei?

A zöldhályog klinikai tünetei jelentős mértékben függenek a szemnyomás emelkedését kiváltó októl, az emelkedés mértékétől, illetve attól, hogy milyen hosszan áll fenn ez az állapot.

A betegség nagyon korai stádiumában előfordulhat, hogy nincsenek is különösebben látható tünetek. A kutyát, cicát nagyon „szakszerűen” figyelő gazdik is legfeljebb csak arról számolnak be, hogy az állat szeme időnként (főleg az esti órákban) kipirul, majd ez az állapot magától elmúlik.

Ilyenkor az egyszeri szemészeti vizsgálat sem vezet sokszor eredményre. 24 órás, folyamatos kórházi megfigyelés, és 2 óránként (éjszaka is) végzett szemnyomás mérés deríthetne fényt a nagyon korai stádiumokra. Ez a gyakorlatban szinte lehetetlen.

hirtelen kialakuló zöldhályog esetén kutyánk az érintett szemét/szemeit szorosan csukva tartja
hirtelen kialakuló zöldhályog esetén kutyánk az érintett szemét/szemeit szorosan csukva tartja

A szemnyomás gyors és jelentős mértékű megnövekedésekor a tünetek már látványosak. Kutyánk, cicánk hirtelen levert, kedvetlen lesz, nem akar játszani, sokat alszik, étvágytalanná, esetleg agresszívvé válik. Ritkán előfordulhat hányás is. Az érintett szemet dörzsölheti, szemhéjakat szorosan zárva tartja, illetve a szem érintésére, finom megnyomására jelentős fájdalmat jelezhet.

Rosszabb a helyzet, ha a szemnyomás lassan emelkedik, vagy ha a kezdeti tünetekre nem figyel a gazdi. Ilyenkor állatunk hozzászokik a hosszan tartó fájdalomhoz, hiszen szerencsétlen nem tud mást tenni. A tulajdonos ezt úgy értékelheti, hogy kedvence egyszerűen megöregedett, mert már nem mozog és nem játszik annyit.

A zöldhályog tünetei: az ínhártya feletti erek megvastagszanak, a szaruhártya homályossá, szürkéssé válik, a pupilla kitágul
A zöldhályog tünetei: az ínhártya feletti erek megvastagszanak, a szaruhártya homályossá, szürkéssé válik, a pupilla kitágul

Sok esetben a beteg szem megnyomása sem jár már látható fájdalomérzettel. A gazdik csak akkor döbbennek rá, hogy milyen fájdalommal élt együtt (mert fáj!) kedvencük, ha a szemnyomás már a kezelés, vagy műtét hatására lecsökkent. Kutyánk/cicánk ekkor ugyanis látványosan „megfiatalodik”.

Általában a következő tüneteket látjuk a zöld hályogos szem vizsgálatakor: A fehér színű ínhártya feletti erek megvastagodnak, jól láthatóvá válnak, azaz a szem „kipirul”.
A szaruhártya változó intenzitással füstszerűvé, szürkévé válik. Ha a folyamat tartósan fennáll, állományába erek sarjadzhatnak, pigmentszemcsék rakódhatnak le. A pupilla az ellenoldali szemnél (amennyiben csak az egyik szem érintett) tágabb, fényre nem reagál, nem húzódik össze.

Kezeletlen esetben a szemgolyó jelentős mértékben megnagyobbodik
Kezeletlen esetben a szemgolyó jelentős mértékben megnagyobbodik

Hosszú időn keresztül fennálló magas szemnyomás esetén a szemgolyó elkezd megnagyobbodni, mely elhanyagolt esetben extrém méretűre is megnőhet. Ekkor már semmi esély a látás visszaállítására. (Kivételt csak a nagyon fiatal állatok és a shar-pei fajta egyedei képeznek, akiknél az ínhártya szövete lazább, tágulékonyabb, ezáltal az ideghártyát nem éri jelentősebb nyomás.)

Szemlencseficam

A szemnyomás emelkedésének oka és következménye is lehet a szemlencse ficamodása.

Az előrefelé (elülső szemcsarnok felé) ficamodott állapot nagyon gyors szemnyomás emelkedéssel jár. Ekkor a szemlencse a csarnokvíz elfolyásának fent említett útjába kerül, elvezetését csökkenti, vagy teljesen megakadályozza.

A szemlencse az elülső szemcsarnokba ficamodott
A szemlencse az elülső szemcsarnokba ficamodott

A hátrafelé (üvegtest felé) ficamodott szemlencse esete kedvezőbb megítélésű lehet, mivel előfordulhat, hogy a kezdeti gyulladásos tünetek elmúltakor a folyamat megnyugszik. Időnként azonban a sérült üvegtest sűrű, viszkózus anyaga, vagy a gyulladásos folyamat sejtjei a csarnokzug apró csatornácskáit eltömítve megakadályozzák annak elvezetését, így zöld hályog alakul ki.

A spontán, külső ok (pl.: trauma, túlérett szürkehályog) nélküli ficamodás azért elkeserítő, mert örökletes hátteret sejtet, és általában 1 éven belül a másik szemen is jelentkeznek a tünetek.

Bizonyos fajták esetében jól ismert a lencseficam örökletes háttere (pl.:jack russel terrier, miniatűr bull terrier, border collie, skót terrier).


A Magyar Állatorvosi Kamara szigorította a szemészeti szakrendelés feltételeit. Csak az az állatorvos végezhet szemészeti szakrendelést, aki mind felszereltségben, mind szakmai felkészültségben megfelel a szigorú követelményeknek. Rendelőnk 2021-ben teljesítette a szükséges tárgyi és személyi feltételeket, így megkaptuk az engedélyt szemészeti szakrendelés végzésére. Erről bővebben itt is olvashat.