A zöldhályog vizsgálata

Miért fontos a szemész szakorvosi vizsgálat zöldhályog gyanúja esetén?

A zöldhályog diagnózisához és kezelésének megkezdéséhez elengedhetetlen a megfelelő műszerekkel végzett, szemész szakorvosi vizsgálat. Sok esetben pl. egy hatalmas méretűre megnagyobbodott szem vizsgálatakor szinte bárki meg tudja állapítani az emelkedett szemnyomás tényét. Több kolléga ezt észlelve gyakran kijelenti, hogy ez a szem már menthetetlen, jobb lenne kivenni, hiszen egy szemmel is jól eléldegél egy állat. Ez lehetséges, hogy pillanatnyilag tényleg orvosolja a problémát.

zöldhályog a kutya bal szemén
zöldhályog a kutya bal szemén

A baj ilyenkor ott kezdődik, hogy a vizsgálatokkal meg kellene állapítani a zöld hályog okát, melyet már csak a megfelelő műszerekkel és tapasztalatokkal rendelkező szemész szakorvos tud diagnosztizálni. A kutyánk, cicánk életminősége szempontjából ugyanis fontos tudni, hogy a betegség érintheti-e későbbiekben az ellenoldali, még tünetmentes szemet. El kell-e kezdeni annak megelőző kezelését, hogy legalább egy látóképes szeme maradjon kedvencünknek.

A vizsgálatok kimutathatják, hogy esetleg egy olyan belső szemgyulladás okozta a kialakult zöldhályogot, amelyet egy komolyabb belgyógyászati alapbetegség idézett elő. Ekkor a megfelelő kivizsgálás nélkül nemcsak a másik szem, de akár kedvencünk egészsége, élete is veszélyben lehet.

Ugyanezen ok miatt fontos tudni, ha az emelkedett szemnyomást esetleg a szem belsejében növekvő, kívülről szabad szemmel nem látható daganat okozta.

A szemnyomás mérése

A zöld hályog megállapításának legfontosabb diagnosztikai módszere a szemnyomás mérése. A szemnyomást megbecsülni lehet ugyan, ha ujjunkkal megnyomjuk a szemgolyót, vagy egy üvegpálcával finoman benyomjuk a szaruhártyát. A pontos méréshez, illetve a kezelés sikerességének megítéléséhez azonban elengedhetetlen a szemnyomás mérésére szolgáló műszer, a tonométer.

A szemnyomás pontos mérésére használt Tonopen
A szemnyomás pontos mérésére használt Tonopen

Ez a vizsgálat éber állapotban történik. Érzéstelenítő szemcseppet használunk, így fájdalommal nem, legfeljebb minimális kellemetlenséggel jár. Az érzékeny műszerrel a szaruhártya felületét finoman megérintjük, mely kis mértékben lelapul. A tonométer a lelapításhoz szükséges erőt méri, és értékét Hgmm-ben adja meg. A normál szemnyomás 10-20 Hgmm között változik. A két szem közötti különbség egészséges esetben 5 Hgmm-nél nem több.

Szemnyomás-mérés rendelőnkben
Szemnyomás-mérés rendelőnkben

Mi befolyásolhatja a mért szemnyomás értékét?

A szemnyomás nem egy állandó érték. Ugyanazon szem esetében napszakonként is lehetnek eltérések. Emberek és kutyák szemén a kora reggeli órákban lehet a legmagasabb értéket mérni, mely a nap folyamán fokozatosan csökken. Érdekesség, hogy macskák és nyulak esetében ez a napszaki ingadozás az előzőekkel éppen ellentétes.

A kor előrehaladtával is fokozatosan csökken a termelődő csarnokvíz mennyisége. Macskáknál például 7 éves kor felett évente 1 Hgmm-el csökken a szemnyomás.

Szemnyomás-mérés rendelőnkben
Szemnyomás-mérés rendelőnkben

Számos külső körülmény ugyanakkor befolyásolni tudja a mért értéket. Ilyenek például az egyes altató-, nyugtatószerek, a szaruhártya felszínének egyenetlenségét okozó elváltozások (pl. pigmentlerakódás)

Nem valós értéket kaphatunk akkor is, ha az állat nagyon izgatott, esetleg védőgallért visel, vagy éppen az asszisztensünk túl szorosan fogja kedvencünk nyakát.

Az értékelhető szemnyomás-méréshez fontos a műszer helyes használata, a vizsgálatot végző szakorvos gyakorlottsága


A Magyar Állatorvosi Kamara szigorította a szemészeti szakrendelés feltételeit. Csak az az állatorvos végezhet szemészeti szakrendelést, aki mind felszereltségben, mind szakmai felkészültségben megfelel a szigorú követelményeknek. Rendelőnk 2021-ben teljesítette a szükséges tárgyi és személyi feltételeket, így megkaptuk az engedélyt szemészeti szakrendelés végzésére. Erről bővebben itt is olvashat.