A csarnokzug vizsgálata és a zöldhályog típusai

A csarnokzug vizsgálata. (Gonioscopia)

A zöldhályog korai diagnózisában fontos szerepet játszik a csarnokzug vizsgálata, az ún. gonioscopia. Ez egy, erre a célra használt gonoscopiás lencse segítségével történik.

A csarnokzug vizsgálata (gonioscopia) rendelőnkben
A csarnokzug (8) a szaruhártya (6) és a szivárványhártya (3) találkozásának területe

Csarnokzugnak a szivárványhártya és a szaruhártya találkozásának területét nevezzük. Itt találhatóak azok az apró csatornácskák, melyek a csarnokvíz elvezetésében elsődleges szerepet játszanak.

A csarnokzug lehet nyitott, zárt, vagy szűk.

nyitott csarnokzug

Nyitott a csarnokzug, ha a csatornácskák megfelelő nagyságúak. Nyílt zugú zöldhályog esetén ezek a csatornácskák jól látszanak ugyan, de a terület szöveti állománya öröklött, vagy gyógyszeres (pl. szteroid) hatásra átépül, így a csarnokvíz elvezetésére képtelenné válik.

Zárt csarnokzug akkor jön létre, ha szivárványhártya, gyulladásos, vagy más kóros szövet a zugot elzárja.

Szűk csarnokzug esetén a csatornácskák mérete nem megfelelő. Ekkor az erre hajlamos fajtáknál (pl.husky) nagyobb valószínűséggel alakul ki a későbbiekben a betegség. Ezért náluk a szemészeti szűrővizsgálat elengedhetetlen része a gonioscopia.

A zöldhályog típusai

Az elsődleges (primaer) zöldhályog

A zöldhályog lehet elsődleges. Ekkor a kialakuló szemnyomás-emelkedés más szemészeti, vagy belgyógyászati betegséggel nem hozható összefüggésbe.

Kutyáknál ez a leggyakrabban előforduló zöldhályog típus.

Mindkét szemen kialakuló elsődleges zöldhályog

Örökletes, bizonyos fajtákban halmozottan fordul elő. Ilyen fajták pl.: cocker spániel, basset hound, chow chow, shar-pei, boston terrier, szibérirai husky, törpe uszkár. Szemész kollégáimmal egyre gyakrabban diagnosztizálunk zöldhályogot a fehér, kistestű kutyáknál is (pl.:bichon havanese, bolognese).

Az ilyen örökletes megbetegedések általában egyik szemen kezdődnek, de rövid időn belül az ellenoldali szem is érintetté válik. Emiatt „látásmentő” a még egészségesnek látszó szem kezelésének haladéktalan megkezdése!

Érdekesség, hogy az elsődleges, öröklött zöldhályog sokkal gyakrabban fordul elő nőstény kutyákban, mint hímekben.

A másodlagos (secundaer) zöldhályog

Másodlagos zöldhályog akkor alakul ki, ha más szembetegség, vagy egyéb, belgyógyászati betegség következtében emelkedik meg a szemnyomás. Ilyen szembetegség pl.: a belső szemgyulladás, a szürkehályog műtétek szövődményeként kialakuló gyulladás, a szemlencse ficamodása, illetve a szem belsejében képződő daganat.

Ez bármely kutyafajta bármely egyedénél előfordulhat.

Macskáknál a belső szemgyulladás miatt kialakuló emelkedett szemnyomás a zöldhályog leggyakoribb oka. A szemgyulladást legtöbbször Toxoplasma, coronavírus, macska AIDS vírus, illetve leukózist okozó vírus váltja ki. Sajnos, a szem belsejében növekvő daganatok is gyakran előfordulnak náluk (melanoma, lymphoma, lymphosarcoma).

Ezekben az esetekben az alapbetegség diagnosztizálása és kezelése nemcsak a másik szem, hanem az állat egészsége szempontjából is elengedhetetlen.

A veleszületett zöldhályog

Mindkét szemen kialakuló elsődleges zöldhályog

Szórványos előfordulást mutat a veleszületett zöldhályog. Ekkor már az újszülött kiskutyáknál/kiscicáknál szabad szemmel is jól látható a szem méretbeli megnagyobbodása. Az ok általában a csarnokzug nem, vagy nem megfelelő kifejlődése.


A Magyar Állatorvosi Kamara szigorította a szemészeti szakrendelés feltételeit. Csak az az állatorvos végezhet szemészeti szakrendelést, aki mind felszereltségben, mind szakmai felkészültségben megfelel a szigorú követelményeknek. Rendelőnk 2021-ben teljesítette a szükséges tárgyi és személyi feltételeket, így megkaptuk az engedélyt szemészeti szakrendelés végzésére. Erről bővebben itt is olvashat.