A zöldhályog kezelésének általános elvei és a hirtelen jelentkező forma gyógyszeres kezelése

A zöldhályog kezelésének általános elvei és a hirtelen jelentkező forma gyógyszeres kezelése

A zöldhályog kezelésének általános elvei

A látás végleges elvesztésének akkor nagyobb az esélye, ha egy magas szemnyomás hosszabb időn keresztül áll fenn. Akár már 24-72 órán belül visszafordíthatatlanul károsodhatnak a látásért felelős sejtek, szövetek.

Zöldhályog egy kutya szemén
Zöldhályog egy kutya szemén

Ezért kiemelkedően fontos a szakszerű kezelés haladéktalan megkezdése!

A zöldhályog kezelhető, de nem gyógyítható szembetegség.

Nem létezik minden típusú zöldhályogra egységesen hatékony gyógyszeres kezelés, vagy műtéti megoldás.

A megfelelő felkészültséggel rendelkező szemész szakorvos a megfelelő műszeres vizsgálatokat követően határozza meg a kezelési tervet. Amennyiben a zöldhályog típusa, illetve a vizsgálatkori stádiuma megengedi, konzervatív, azaz gyógyszeres terápiát indítunk el.

Többféle szemcsepp, tabletta adható erre a célra. Azonban nem mindegyik használható minden esetben, illetve kutyák, macskák között is lényeges különbségek vannak.

Sajnos, általánosságban megállapítható, hogy a kezdetben megfelelően működő szemcsepp, vagy szemcseppek kombinációja idővel veszít hatékonyságából, vagy teljesen hatástalanná válik. Így gyakran előfordul, hogy a lelkiismeretes kezelés mellett is az egekbe szökken a szemnyomás.

A gyakorlatban sok nehézséget okoz, hogy a beállított szemkezelés, amely akár naponta többszöri is lehet, minden nap, lehetőleg mindig ugyanabban az órában történjen meg. Napszakok, napok kimaradása szintén a szemnyomás jelentős mértékű emelkedését okozhatja.

A zöldhályog ellenes gyógyszerek ezen túlmenően meglehetősen költségesek, illetve számos lehetséges mellékhatással rendelkeznek.

Mi a teendő hirtelen jelentkező szemnyomás-emelkedés esetén?

Amennyiben kutyánk szemnyomása hirtelen, jelentős mértékben emelkedik (akut glaucomás roham), azonnali szemészeti szakellátás szükséges.

A tulajdonos azt észleli, hogy a kutya minden előzmény nélkül nem akarja a szemét kinyitni, a szem érintésre fájdalmas. Nem szívesen mozog, esetleg szédeleg, vagy hány, kedvetlenné, levertté válik.

hirtelen jelentkező szemnyomás-emelkedés kutya szemén
hirtelen jelentkező szemnyomás-emelkedés kutya szemén

Még kiélezettebb akkor a helyzet, ha a kutya zöld hályog miatt az egyik szemét, vagy annak látóképességét már elvesztette. Ilyenkor a beálló teljes vakság miatt a tulajdonosban egyébként hamarabb tudatosul a probléma.

Macskáknál ez a fajta, hirtelen kialakuló szemnyomás-emelkedés nem szokott előfordulni. Náluk inkább az alattomosan, lassan emelkedő nyomás miatt az egyre „dülledő” szemet veszik észre a gazdik.

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a látást megmentő sürgősségi kezelés megkezdésével nemhogy napokat, de órákat is lehet késni!!

Ilyenkor a szemnyomás nagysága, a zöldhályog típusa, valamint az állat általános állapotát mérlegelve szemcseppes, vagy infúziós kezelést indítunk el, és pár óráig nem engedjük inni az állatot.


Kezdetben óránként mérjük a szemnyomást, és nem megfelelő esetben kiegészítjük, korrigáljuk a kezelést. (Ezért is fontos, hogy ne csak ujjal történő tapintás alapján legyen a szemnyomás megbecsülve.)

Ha szükséges, intravénás kezelést indítunk el (mannit), mely folyadékot von el a szemből (üvegtestből), ezáltal csökkentve a szemnyomást. Nem szakszerűen alkalmazva használata káros, akár fatális kimenetelű is lehet (vérnyomás esése, vesekárosodás, szív-, érrendszeri zavar) Bizonyos zöldhályog típusokban pedig, éppen ellenkező hatást, a szemnyomás emelkedését érhetjük el vele (pl.: belső szemgyulladás, szemen belüli vérzés esetén).

Időnként egy édes ízű folyadékot, glicerint itatunk a kutyával (cukorbetegség esetén ennek használata tilos).

Ha mindezek ellenére a szemnyomás nem csökken pár órán belül, sebészi módszerrel kell megoldani a túl sok csarnokvíz gyors eltávolítását (megfelelő vastagságú tűvel kell leengedni a folyadék egy részét).


A Magyar Állatorvosi Kamara szigorította a szemészeti szakrendelés feltételeit. Csak az az állatorvos végezhet szemészeti szakrendelést, aki mind felszereltségben, mind szakmai felkészültségben megfelel a szigorú követelményeknek. Rendelőnk 2021-ben teljesítette a szükséges tárgyi és személyi feltételeket, így megkaptuk az engedélyt szemészeti szakrendelés végzésére. Erről bővebben itt is olvashat.